web analytics

Een toegankelijke PDF vormgeven

Overheden zijn verplicht informatie toegankelijk aan te bieden. Dus ook leesbaar voor de visueel minder bedeelden. Uiteraard een goede zaak want het gaat om een behoorlijk grote groep mensen die (te) veel moeite moeten doen om toegang te krijgen tot begrijpelijke informatie. 

Je zal rekening moeten houden met verschillende zaken. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende contrast tussen voor- en achtergrond. Gebruik begrijpelijke taal. Wat overigens eigenlijk voor alle communicatie geldt.

Grafische elementen en tekst

Daarnaast zal je voor elk grafisch element, afbeelding en ook alle tekst in de PDF moeten aangeven wat het is en wat voor functie het heeft. En hoe belangrijk het is. Waarbij tabellen, infographics en grafieken meer aandacht nodig hebben en een unieke plaats innemen omdat die in sommige gevallen eigenlijk alleen uitgelegd kunnen worden in een omschrijving. 

En last but not least, klopt de volgorde van de inhoud zodat de readers weten hoe ze door het document moeten ‘lezen’. In een visuele opmaak begin je linksboven en werk je zo de pagina af maar hoe doet een screenreader dat. Dat werkt anders.

Kunnen we je ergens mee verder helpen?

Gelukkig hebben we al ervaring opgedaan met het toegankelijk maken van PDF-bestanden. Heb je vragen of heb je een klus waar we onze tanden in kunnen zetten, stuur dan een mailtje naar info@harryprins.nl of stuur een berichtje via Whatsap of het formuliertje hier onder, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.